Expedition Humle

Stöttar test om ulltäcken som skyddar glaciärer från att smälta

Börja spara

Expedition Humle: HLR på en glaciär

Varför la vi ut en ullfilt på Björlings glaciär?

Klimatförändringarna kan vara komplexa och svåra att begripa. Att glaciärerna smälter på sommaren och växer till sig på vintern är inget nytt, men den sammanlagda avsmältningen sker i en allt snabbare takt pga den globala uppvärmningen. Det är därför Kebnekaises sydtopp - en ca 40 m tjock glaciär - under sommaren smälter undan och låter nordtoppen - som består av berg - ta förstaplatsen som Sveriges högsta punkt.

Äventyraren och POW ambassadören Oskar Kihlborg ville skapa ett visuellt projekt som visar vad som håller på att hända med glaciärerna på vår jord. Därför la vi ut en 200m2 ullduk på Björlings glaciär under sommaren för att förhindra avsmältningen. Alla som tog sig upp Östra leden till Kebnekaise, passerade ullfilten och kunde med egna ögon se hur den skyddade mot avsmältningen. De som gick västra leden och hade klart väder, kunde se ullfilten från toppen.

Du kan hjälpa till att rädda våra glaciärer genom att minska ditt klimatavtryck. Ta tåget i stället för flyget till Kiruna, konsumera hellre kvalitet än kvantitet och att välja klimatvänlig mat är bara några saker som just du kan bidra med.

Hoppas du får en fin tur i bergen!

Förutom Humle Fonder är Svenska Turistföreningen är med i projektet och även POW, Protect Our Winters som Oskar Kihlborg är ambassadör för. Ullen är köpt av Wool Rebel och är 100 % svensk ull. 

Projekt Glaciär

Bakgrund globalt

Man har tidigare täckt glaciärer, i bland annat alperna och USA, med fossilbaserade presenningar med lyckat resultat, men det är första gången detta görs i Skandinavien med icke fossilbaserat material. Ullen i täckena är en blandning av ull och PLA (majsstärkelse) och förankrad med jutesäckar fyllda med sten. Man använder även polyestersnöre (fossilt) för att binda ihop jutesäckarna men testar nu även naturmaterial för att göra allt så fossilfritt som möjligt.

HLR på Glaciär 2021

Under sommaren 2021 la man ut en 40m2 stor duk av ull på Sveriges sydligaste glaciär, Helags och lyckades hindra fyra meters avsmältning. Det var första gången i Skandinavien som man provade detta.

HLR på Glaciär 2022

I april 2022 släpades 200m2 ulldukar upp för Jökelbäcken för hand i tre dagar och lades ut på Björlings glaciär. Duken förankrades med jutesäckar fyllda med sten. Efter sommaren gick vi upp och tog bort ulldukarna, totalt räddades 2m glaciär.

Rätt sparande skapar riktig förändring.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.