Expedition Humle i Nyhetsmorgon

2022-09-06

Idag gästade Oskar Kihlborg Nyhetsmorgon och gav en uppdatering på hur mycket glaciär ullfilten räddat under sommaren.

Årets expedition Humle är HLR på en glaciär. Men varför försöker vi rädda en glaciär? Varför har vi lagt ut en ullfilt på Björlings glaciär? Jo, för att klimatförändringarna kan vara komplexa och svåra att begripa. Att glaciärerna smälter på sommaren och växer till sig på vintern är inget nytt, men den sammanlagda avsmältningen sker i en allt snabbare takt pga den globala uppvärmningen. Det är därför Kebnekaises sydtopp - en ca 40 m tjock glaciär - under sommaren smälter undan och låter nordtoppen - som består av berg - ta förstaplatsen som Sveriges högsta punkt.


Äventyraren och POW ambassadören Oskar Kihlborg ville skapa ett visuellt projekt som visar vad som håller på att hända med glaciärerna på vår jord. Därför la vi ut en 200m2 ullduk på Björlings glaciär under sommaren för att förhindra avsmältningen. Alla som tog sig upp Östra leden till Kebnekaise, passerade ullfilten och kunde med egna ögon se hur den skyddade mot avsmältningen.

Läs mer om expeditionen under Glaciär här på vår hemsida.
Titta på klippet från Nyhetsmorgon här.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.