Humle Fonder augusti 2024 – En analytikers lärdomar

2024-09-09

Efter två år och tre månader har jag bestämt mig för att utnyttja faktumet att jag är ung och ansvarslös. Jag ska byta bana till media. Byter inte bransch men går från gäst till programledare. Framöver kommer ni hitta mig i EFNs studio där jag kommer få fortsätta förkovra mig i det jag tycker är allra roligast: börsen, ekonomi och företagande.  

Men tillbaka till Humle, vad har jag lärt mig under dessa 822 dagar? Minst 822 saker kan jag i alla fall lova, men eftersom jag har ett begränsat utrymme i detta månadsbrev så tänkte jag nämna de viktigaste i min mening. 

1. Alla datapunkter spelar inte roll 

Visst vill man känna sig smart och bry sig om precis allt när det kommer till bolag, ekonomin och börsen. Men allt spelar inte roll och risken är att man sjabblar bort sig. Ett bra svenskt småbolag är fortfarande ett bra svenskt småbolag oavsett vad jobbsiffrorna i USA säger. Den viktiga frågan man bör ställa sig är istället om detta påverkar bolagets framtida förmåga att tjäna pengar. Långsiktighet och rationalitet är en dygd. 

2. Aktier och företagande är jättekul 

Inget nytt jag lärde mig kanske men ville ta med den punkten. Att få ha haft det här jobbet när dessa saker är bland det roligaste man vet har varit en ynnest.  

 

3. Portföljkonstruktion och risker 

Att ha en tydlig filosofi och strategi är bra av många anledningar. Det blir något att alltid hålla i handen och gå tillbaka till. Man undviker i större utsträckning att dras med i saker och ting. Man gör det även enklare för en själv att hålla fokus när det stormar. Humle har alltid haft en tydlig portföljkonstruktion och filosofi. Något jag verkligen lärt mig vikten av och uppskattat. Denna konstruktion går ut på att ta meningsfull aktiv risk i alla innehav. Får vi mer rätt än fel så blir det sannolikt rätt bra. Vi ser till att vara aktiva i vårt risktagande men vi är därmed också väldigt medvetna var vi har våra risker. Det gör att själva förvaltandet underlättas men framförallt optimeras för god riskjusterad avkastning. Allt detta arbete och hantverk var en ögonöppnare. 

4. Man måste ha roligt på jobbet 

Börsen går upp och ner. Humöret lika så, om det är korrelation eller kausalitet undviker jag att säga. Därför är det viktigt att ha väldigt roligt och kunna stötta varandra kollegor emellan. Att inte ta sig själv på för stort allvar i ett månadsbrev. Petter och Jag (och alla andra fantastiska kollegor) har skrattat i uppgång och nedgång, motgång och framgång.   

5. Petters hantverk som förvaltare 

Eftersom det nu är jag som skriver månadsbrevet så tänkte jag passa på att äntligen få skryta om Petter. Även om jag nu lämnar bolaget kommer allt kapital jag har i Humle och det månadsspar som ligger och tickar på tryggt stanna kvar. Det finns ingen jag hellre låter förvalta mina pengar än Petter, varför detta också är en övervägande majoritet av mitt sparande. Efter att ha jobbat med honom i över två år vet jag hur mycket kompetens som sitter i den mannens huvud. Hur mycket hantverk som finns i de fingertopparna. Vilken känsla som finns för bolag, aktier och börsen. Känsla och kompetens som kommer efter många år av lärande och utövande. Hans otroliga track record (historiska avkastning) kan jag nu se bakgrunden till. Petter, hela min ekonomiska framtid ligger i dina händer. Ingen press. Gör mig stolt, som du alltid brukar säga.  

Det var några utav de 822 sakerna jag lärde mig under mina dagar på Humle. Nu är det dags för mig att tacka för er uppmärksamhet. Jag vill även passa på att tacka för alla roliga möten och diskussioner med kollegor, kunder, motparter och bolag. 

Elin Wiker, Analytiker Humle Fonder 

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.