Humle Fonder juli 2024 – Sommarhälsning

2024-08-02

Jag hoppas alla har en fin sommar med massor av sol, glass och kvartalsrapporter! Vi stiger nu in i årets sista sommarmånad och endast ett fåtal rapporter återstår. Därför tänkte vi att det kunde vara passande med några generella reflektioner kring rapporterna som presenterats hittills. Om man nu av någon oförklarlig anledning (som att man njutit av sin semester) inte läst de många hundra rapporter som rullat in här under juli kan det vara skönt att få en kort sammanfattning. Låt oss ta det sektor för sektor.

Konsumenten verkar må sisådär, men med en del variationer beroende på marknad där USA kanske är det som känns jobbigast framåt. På den positiva sidan verkar lagersituationen nu vara återställd eller iallafall nästintill.

Industri går helt okej. Generellt något lägre efterfrågan. Q2 blev en fortsättning på Q1 som var en fortsättning på Q4. Men i många VD-ord finns det ljusglimtar och kommentarer kring att vissa segment och marknader bottnat ur. Det finns tecken på vändning och återhämtning. Någon typ av ljusning verkar också kunna skönjas inom bygg/fastighetsutveckling, eller att det inte verkar bli värre längre, kanske är bättre beskrivet.

När det kommer till IT verkar det fortsatt blandat. Lite likt hur det varit senaste kvartalen även i denna sektor. Säljcykler som är längre där kunderna verkar vara fortsatt försiktiga, framförallt när det gäller lösningar som är ”nice to have”. Lösningar som är verksamhetskritiska, eller ”need to have”, fortsätter ticka på.

Vad gäller Hälsovård och Life Science kan vi konstatera att det är hyfsat positivt. Vi skönjer någon typ av vändning framförallt för alla de bolag som haft det tufft senaste åren drivet av en strypt finansiering, svaghet i den kinesiska marknaden och en lagercykel som påverkat många bolag negativt.

Fastighetsbolagen fortsätter sköta om sina fastigheter. Intäkterna tickar på samtidigt som finansieringen börjar bli billigare. Värdejusteringarna nedåt har generellt taktat av. Fortfarande några bolag som lider svårt av att de lämnade nollräntevärlden med för aggressiva balansräkningar, men det är bara ett fåtal.

Generellt kan vi se att många bolag och företagsledare tror att räntesänkningarna, och förväntningarna om dessa kommer leda till ökad investeringsvilja. Detta innebär självklart ökad optimism. Men återhämtningen tar tid. Känslan är att vissa skjutit på kommunikationen gällande återhämtningen och återgången till bättre efterfrågan, från ”andra halvåret 2024” till ”slutet av 2024 eller början av 2025”. Även aktiereaktionerna kan tyckas mer rimliga i förhållande  till prestation och utsikter. Extra skjuts har de bolag fått som varit väldigt kortade, vilket får ses som rimligt.  

Humle önskar en fortsatt fin avslutning på sommaren!

Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare

Marknaden 

Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) ökade 2,9 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) ökade 4,9 procent. Hittills i år har OMXSGI ökat 13,9 procent och CSRXSE ökat 13,9 procent. 

Månadens bolag – CTT SYSTEMS

Nyköpingsbolaget CTT grundades 1991 och har specialiserat sig på att utveckla och tillverka system för kontroll av luftfuktighet i flygplan. De är ledande inom nischen och deras kunder är flygplanstillverkare som Boeing och Airbus och levererar till flygbolag som till exempel Emirates. Systemen förbättrar både drifteffektiviteten och komforten på flygplanen.

Bolaget rapporterade nu i juli, och fick initialt ett riktigt dystert mottagande. Bakgrunden till det var att storkunden Boeing under de senaste åren haft en del kvalitetsproblem. Vilket har resulterat i att man inte kunnat producera alla de flygplan som planerats.

Men man måste vara beredd att lyfta blicken i ett bolag som CTT. Målet med investeringen (”investeringscaset”) i bolaget är inte nästa kvartal utan den långsiktiga trenden. Det kommer att komma ut fler flygplan på marknaden generellt, och framförallt en större andel med CTTs produkter, då komforterbjudandet samt drifteffektiviteten blir allt viktigare. Storheten i CTT-caset är att även efter att bolaget levererat sitt system, kommer de ha en service och eftermarknadsaffär som pågår så länge planen fortsätter flyga – och detta kan pågå i 20-30 år. Eftermarknadsaffären består framförallt att sälja speciella filterkomponenter som CTT tillhandahåller. Dessa komponenter behöver bytas ut efter ett fördefinierat antal flygtimmar. Det går inte för flygbolagen att köpa in filtersatser eller andra komponenter från andra konkurrenter. Processen att bli certifierad mot flygplanstillverkarna är oerhört komplicerad och tar lång tid. Denna eftermarknadsaffär är väldigt gynnsam för CTT, där bruttomarginalerna är finfina. Ju större den installerade basen blir desto fler filter kommer säljas över tid. Vi tror på den långsiktiga trenden för CTT och kvalitén som finns i denna unika Nyköpingspärla.

Humle Småbolagsfond

Under månaden ökade fondens värde 4,4 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) ökade 4,9 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 25,3 procent och jämförelseindex ökat 23,9 procent.

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod K2A för, med en uppgång på 62%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Addtech, Biotage och Chemometec. De största negativa bidragen kom från Addnode, Avanza och NCAB.

Under månaden har K2A sålts av i portföljen.

Humle Sverigefond

Under månaden ökade fondens värde 0,9 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) ökade 2,8 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 24,8 procent och fondens jämförelseindex ökat 22,2 procent.

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Indutrade för med en uppgång på 16%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Indutrade, Investor, Bufab. De största negativa bidragen kom från Hexagon, Addnode och SCA.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.