Humle Fonder mars 2025 – Stökiga möjligheter

Herregud, ännu ett kvartal har passerat – och vilket kvartal det har varit! Volatiliteten har varit påtaglig, främst drivet av Trumps agerande kring tullar, NATO och diplomati (?). Stora rörelser på den amerikanska aktiemarknaden och en försvagad dollar har påverkat globalt, och i kombination med oro för en försvagad amerikansk ekonomi har detta skapat en perfekt storm för volatilitet, men även möjligheter.
Humle Småbolagsfond levererade -5,2 procent under kvartalet, jämfört med -3,1 procent för jämförelseindex (CSRX Index). Smällen kom i februari, där vi drabbades av svaga rapporter i portföljen. Det var också stora rörelser i bolag vi inte äger. Såväl i januari som i mars levererade vi dock positiv relativ avkastning mot marknaden.
Vi har sett en bred spridning i avkastning, både mellan sektorer och mellanstora och små bolag. De största bolagen har klarat sig betydligt bättre än de mindre under inledningen av året. Kapital har sökt sig bort från cykliska bolag med amerikansk exponering för att minimera risk mot geopolitiken och samtidigt har försvarssektorn gynnats, där exempelvis Mildef stigit nästan 66 procent sedan årsskiftet.
En av de sektorer som påverkat oss mest negativt är råvaror som avkastat 5,2 procent under första kvartalet. Exempelvis har SSAB (+39 procent Q1) gynnats av Trumps hot om ståltullar, medan Boliden (+5,4 procent Q1) också bidragit till vår relativa underavkastning. Båda bolagen exkluderas i vår strategi på grund av deras volatila vinster och kapitaltunga verksamheter, där avkastningen på kapital ofta är svag förutom i perioder med rusande metallpriser.
Även IT-sektorn har varit utmanande ur ett relativt avkastningsperspektiv. Medan sektorn avkastade 4,1 procent levererade vår exponering till sektorn -1,5 procent, huvudsakligen på grund av tre innehav; Yubico, NCAB och Excitec. Alla tre drabbades av olika typer av förskjutningar i intäkter som marknaden inte räknat med. Vi ser inga förändringar i den långsiktiga bilden av bolagen och har adderat aktier i framför allt Yubico och NCAB.
Hälsovårdssektorn backade -10,5 procent under kvartalet, våra innehav i sektorn utvecklades ännu svagare. Största smällen kom från Biotage, där bolaget drabbades av negativa analyser och höga förväntningar kring det förvärvade bolaget Astrea. Jämförelsetalen mot föregående år var utmanande, stök i ledningen och bolaget nådde inte upp till marknadens förväntningar. Trots detta ser vi inga fundamentala förändringar i caset – marknadspositionen är stark, och marknaden håller på att normaliseras efter en period av höga kundlager och låg investeringsaktivitet. Dessutom är aktien nu attraktivt värderad, vi får i princip potentialen i Astrea gratis på dagens nivåer. Vi har därför ökat vårt innehav.
Det är lätt att fastna vid det som gått dåligt när den relativa avkastningen varit lite svagare under kvartalet. Flera av våra kärninnehav har levererat, och det är glädjande att se att de bolag vi adderat till portföljen det senaste året har börjat bidra positivt – bland annat OEM, Rejlers, Emilshus och Admicom. Och inte minst Fortnox där det kom ett bud på kvartalets sista dag, mer om detta under månadens bolag nedan.
Gemensamt för dessa bolag är att de följer den strategi vi implementerade förra året – att minska exponeringen mot de största bolagen (>50 mdr i marknadsvärde) och istället allokera kapital till bolag i spannet 5–20 mdr, där vi ser fundamentalt värde och en attraktiv förväntansbild.
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder
Marknaden
Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) minskade 7,8 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) minskade 8,0 procent. Hittills i år har OMXSGI minskat 0,2 procent medan CSRXSE minskat 3,1 procent.
Månadens bolag – Fortnox
Ännu ett fantastiskt bolag är på väg bort från Stockholmsbörsen. Den sista mars lade EQT tillsammans med bolagets grundare Olof Hallrup ett bud att köpa ut Fortnox för 90 kronor per aktier, motsvarande en budpremie om 38 procent.
Bolaget har under sin tid på börsen visat på några egenskaper som skapar ett fantastiskt bolag i termer av marknadsposition, tillväxt och marginaler.
Fortnox har varit ett kärninnehav i portföljen och har optiskt varit ett av de dyrare bolagen i portföljen på vinstmultiplar innevarande år. Och ja, bolaget har varit extremt dyrt på börsen. Alltid. Anledningen är vinsttillväxt som är driven både av försäljningstillväxt och marginalexpansion. 47 procent årlig genomsnittlig avkastning för den som varit investerad sedan 2014 är unikt. Bolagets position i kombination med ett relativt lågt pris per användare har lockat investerare till ett investeringscase som erbjudit en fortsatt tillväxtresa många år framåt, och då sjunker värderingsmultipeln fort. Men vad som också är unikt är att bolaget också har levererat 49 procents årlig genomsnittlig vinsttillväxt per aktie under denna period, vilket stämmer väl överens med min gamla ledstjärna – vinster och aktiekursutveckling hänger över tid ihop.
Humle Småbolagsfond
Under månaden minskade fondens värde 6,8 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) minskade 8,0 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde minskat 2,0 procent och jämförelseindex minskat 0,7 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Loomis för med en uppgång på 26 procent. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Fortnox, Rejlers och NCAB. De största negativa bidragen kom från Beijer Ref, Trelleborg och Gränges.
Under månaden har Asker Healthcare Group tillkommit i portföljen.
Läs månadsrapporten
Humle Sverigefond
Under månaden minskade fondens värde 8,5 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) minskade 7,9 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde minskat 1,0 procent och fondens jämförelseindex ökat 0,4 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Sectra för med en uppgång på 1 procent. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Sectra, Nordea och Addnode. De största negativa bidragen kom från Investor, Atlas Copco och NP3 Fastigheter.
Läs månadsrapporten
Prenumerera på Humles nyhetsbrev!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.