Humle Fonder november 2021 – tillfällig återöppning?
Under slutet av månaden har vi fått lära oss en ny coronavirusvariant, Omikron. Är detta varianten som skall sätta stopp på den återöppningseufori som vi sett sedan i somras eller är det en variant som kommer blåsa förbi obemärkt när man tittar på det i efterhand?
Marknaden valde under slutat av månaden att fokusera på att detta är coronavirusets återkomst till världsekonomin och i takt med att vi såg utökade restriktioner i vissa delar av världen såldes marknaden på rejält.
Om det är nya globala nedstängningar vi har framför oss är vi på Humle i alla fall glada att vi under november hann med att göra vår första investerarresa i Europa där vi fick möjlighet att träffa ett antal svenska kvalitetsbolag med verksamhet i norra Italiens industribälte, mellan Milano och Venedig. Viktig input att få möjlighet att träffa bolagens verksamheter utanför huvudkontoret i Sverige. Att göra en timmes rundvandring i en produktionsanläggning ger inblick i kvaliteten i verksamheten. Ordningen på lagret, hur fabrikschefen hejar (eller inte hejar på personalen) och ljudnivå. Hur rent det är skvallrar ofta mycket om mer än bara effektiviteten och automatiseringsgraden i fabriken, det säger något om kvaliteten i hela bolagets styrning och verksamhet.
Bild: Produktionslinje hos SATEC (Troax)
Investeringar handlar om detaljer och varje detalj som kan bidra till pusslet att förstå ett bolags DNA spelar roll. Informationen från ett fabriksbesök kanske inte spelar någon roll för investeringscaset idag, men den dag marknaden går ner 30% och alla tvivlar på aktier är det ändå de små pusselbitarna som ger övertygelse att fortsätta äga långsiktig hållbar tillväxt.
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare
Marknaden
Styrkan från oktober fortsatte in i november och Stockholmsbörsens breda index (SAX Index) steg +1,8 procent och småbolagen (CSX Index Sweden) utvecklades starkare och avkastade +3,3 procent.
Månaden inleddes starkt och i mitten av månaden nåddes all time-high nivåer. I räntemarknaden var det stora slag under månaden. Inflationssiffrorna fortsatte att komma in starkt och amerikanska FED varnade under slutet av månaden för att man kanske ska ifrågasätta huruvida inflationen är tillfällig. Under slutet av månaden kom ytterligare Covid-oro tillbaka till världens börser och vi såg stora globala nedgångar i aktietillgångar. Vinnaraktier från tidigare Covid-nedstängningar fick ny fart och klassiska nedstängningsförlorare fick lida.
Månadens bolag
Troax är månadens bolag, ett bolag som under månaden levererade 20% avkastning och var en av de bolag som bidrog mest till totalavkastningen i Småbolagsfonden under månaden. Bolaget är ett exempel på småländsk excellens, lokaliserat bara 2 mil från månadens bolag i mars, Bufab.
Bolaget från Hillerstorp är ett av världens ledande bolag att leverera maskinskydd och lagerskydd till den globala tillverknings- och e-handelsindustrin. Bolagets produkter består, om man vill vara elak och generalisera av stålramar och metallnät. Kan man verkligen tjäna pengar på detta?
Om man är från Småland kan man det. Storheten i bolagets affärsmodell är att de, jämfört med konkurrenter som saknar skalfördelar, har en produktion som är väldigt långt automatiserad, där de kan leverera produkter med en jämn och hög kvalitet. Men framförallt kan de utifrån ett flexibelt sortiment erbjuda sina produkter med kort leveranstid och specialanpassade till sina kunder. De kan alltså ta betalt för anpassningsbarhet, logistik och snabbhet snarare än att ta betalt för bearbetat stål per kilo.
En genomsnittlig försäljningstillväxt om 20% per år de senaste åren kombinerat med EBITDA marginaler som konstant ligger över 20% är detta ett bolag som matchar vår filosofi om långsiktig tillväxtpotential.
Vi besökte bolagets produktion i norra Italien under månaden och kan bara konstatera att bolagets verksamhet i Italien har samma DNA som verksamheten i Hillerstorp. Fokus på effektivitet, automatisering och stora ambitioner att fortsätta expandera varumärket SATEC har förutsättningar att bidra till koncernens tillväxt framöver.
Humle Fonder
Humle Småbolagsfond
Fonden har under månaden stigit +4,4 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för fondens jämförelseindex upp +3,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden stigit +55,0 procent jämfört med +32,2 procent för jämförelseindex.
Starkast kursutveckling i portföljen stod Hexatronic, som steg +34 procent under månaden, för. Starkast bidrag till den totalavkastningen i portföljen kommer från Hexatronic, Bufab och Troax. De största negativa bidragen kom från Distit, Nolato och Admicom.
Bravida och Formpipe har under månaden fått lämna portföljen och vi hälsar BHG Group välkommen till portföljen.
Läs månadsrapport för Humle Småbolagsfond här.
Humle Sverigefond
Fonden har under månaden stigit +2,0 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för fondens jämförelseindex upp +1,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden stigit +36,6 procent jämfört med +32,4 procent för jämförelseindex.
Starkast kursutveckling i portföljen stod Embracer för, som steg +22 procent. Bolagets guidance för 2022 tolkades positivt av marknaden i kombination med att Embracer som varit en återöppningsförlorare fick tillbaka momentum i samband med förnyad Covid-oro på börsen under månaden. Starkast bidrag till den totalavkastningen i portföljen kommer NP3, Balder och ABB. De största negativa bidragen kom från Nolato, Securitas och Alfa Laval.
Läs månadsrapport för Humle Sverigefond här.
Vill du följa vårt månadsbrev på mail? Skriv till info@humlefonder.se
Har ni några frågor eller vill träffa hos, är ni hjärtligt välkomna att höra av er.
Riskinformation
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondens faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.