Humle Fonder september 2024 – Vad är det som händer? 

2024-10-04

Slår man upp tidningen (vem gör det förresten nuförtiden) och tar till sig nyheterna kan man konstatera att det inte känns speciellt positivt. Ett krig i Ukraina som bara fortsätter, en eskalering av konflikten mellan Israel och Palestina som nu involverar Hizbollah och därigenom också kärnvapenmakten Iran. På makrofronten biter sig rädslan för den konjunkturen både i USA och Europa i. Europas ekonomiska motor, Tyskland, knäar under trycket från billiga kinesiska el-bilar samtidigt som konsumenten håller i plånboken. 

Inbromsningen sker i vissa delar av ekonomin och den verkar ha gått fort i tredje kvartalet. Under månaden har det kommit rekordmånga vinstvarningar, inte bara i Sverige utan även globalt. Förväntansbilden har varit för hög och inbromsningen har kommit fort. I Sverige har vi haft en rad ganska massiva vinstvarningar bland både underleverantörer, kontraktstillverkare och konsumentrelaterade bolag. 

I detta deprimerande omvärldsklimat är börsen i Sverige nära ”All Time High”-nivå och detsamma gäller för den amerikanska och tyska börsen. Räntan är väl nyckeln och det faktum att börsen skall fokusera, inte på nuläget, utan diskontera framtiden. Amerikanska FEDs 50 punkters sänkning och Riksbankens 25 punkters sänkning diskonterar marknaden bara som en början. Med en svagare förväntad konjunktur och en inflation i schack ser marknaden att räntesänkningarna biter och att konjunkturen inte kommer att stanna i mörkret för evigt.  

Positioneringen mot räntekänsligt blir väldigt tydlig när man ser på vinnande sektorer i under månaden. Fastigheter och Finansbolag är de sektorer som levererar bäst avkastning under månaden. Medan Verkstad och Konsumentsektorerna klarar sig sämst, vilket också är där vi fått vinstvarningarna under månaden. 

Jag har ju tidigare talat om att räntan är och har varit en nyckel för småbolagsåterhämning. Sedan marknadsräntorna började falla för lite drygt ett år sedan efter att FED kommunicerat att de var klara med sina räntehöjningar har småbolagsindex (CSRXSE Index) avkastat nästan 38 procent, medan de större bolagen (OMX index) är upp lite drygt 31 procent. Framgent prisar marknaden fortsatta räntesänkningar från centralbankerna i USA och Europa. Detta är till stöd för småbolag både ur ett värderingsperspektiv och ur ett vinstperspektiv. En lägre diskonteringsränta innebär att finansteoretiskt går värden upp, men viktigare är faktumet att lägre räntekostnader innebär en lägre räntebörda för de mindre bolagen som generellt har en högre skuldsättning jämfört med stora bolagen. I grafen nedan har Carnegie sammanställt hur stor andel av de totala vinsterna innan skatt som utgörs av räntekostnader. För småbolagen har denna andel skjutit i höjden under 2023 när räntan har kommit upp, men man ser att den vänder ner framåt. Med tanke på att analytiker inte gör någon bedömning av räntenivån framåt i sina bolagsestimat kommer fortsatt press ner på räntor att ge stöd till positiva vinstrevideringar för småbolagen kommande år. Detta är väldigt tydligt såklart i fastighetssektorn som under månaden varit den starkaste sektorn.

Så vad är det som händer? En kvalificerad gissning är att marknaden förväntar sig att räntor är på väg ner, konjunkturen mjuklandar och vänder och att finanspolitiska stimulanser kommer hjälpa tillväxten i ekonomin. Men vi är inte klara med vinstrevideringar nedåt för innevarande år och vi står inför en intressant Q3 rapportsäsong! 

Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder 

Marknaden 

Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) ökade 1,31 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) ökade 1,64 procent. Hittills i år har OMXSGI ökat 15,40 procent medan CSRXSE ökat 16,50 procent.   

Månadens bolag – Karnov Group 

Ett bolag som vi hälsar välkommen till portföljen är Karnov. Karnov är ett bolag som i erbjuder prenumerationsbaserade mjukvarutjänster  inom juridik och skatt och erbjuder sina tjänster till framförallt advokatbyråer, skatt- och redovisningsbyråer, företag och offentlig sektor. Bolaget äger även förlag och det man kanske mest känner till är Nordsteds Juridik. Bolaget har idag cirka 400 000 aktiva användare av deras tjänster.   

Bolaget kom till börsen 2019 och har sedan dess nästan dubblat sin omsättning genom två större förvärv i Spanien och Frankrike. Bolaget har sedan förvärven gjordes lidit av svagare marginalutveckling då kostnaden för integrationen har tyngt marginalen.  

Vad är lockelsen med Karnov just nu? Under året låg det ett bud på bolaget från två amerikanska private equity firmor som inte gick igenom på grund av låg acceptans, då budet ansågs för lågt av flera stora ägare. Budet låg i maj på 84 kronor per aktie.  

Det som är intressant med bolaget härifrån och framåt är att bolaget verkar inom en smal nisch där bolaget har en stark position i de marknader de verkar i. Bolaget har ett ambitiöst program för att integrera de bolag de köpt för att realisera synergier, vilket förväntas stödja marginalen kommande år. Bolaget har nyligen lanserat en AI uppgradering av sin produkt som säljs till en prispunkt som ligger 30 - 40% högre än nuvarande erbjudande. Denna produkt har uppenbara effektivitetsvinster att erbjuda för bolagets kunder. Prenumerationsmodellen erbjuder bra kassaflöden med förskottsbetalningar och stor förutsägbarhet, vilket snabbt kommer kunna ta ner bolagets för tillfället höga skuldsättning efter de stora förvärv man gjort.  

Humle Småbolagsfond 

Under månaden minskade fondens värde 0,86 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) ökade 1,64 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 40,8 procent och jämförelseindex ökat 37,8 procent. 

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Sectra för med en uppgång på 19%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Sectra, Sagax och AAK. De största negativa bidragen kom från Bufab, Beijer Ref och Hexpool. 

Under månaden har Medistim ASA sålts av i portföljen och vi välkomnar Karnov Group. 

Humle Sverigefond 

Under månaden ökade fondens värde 1,05 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) ökade 1,34 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 36,3 procent och fondens jämförelseindex ökat 31,2 procent. 

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Sectra för med en uppgång på 19%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Sectra, Securitas och Sagax. De största negativa bidragen kom från AstraZeneca, Bufab och Beijer Ref. 

Under månaden har SCA sålts av i portföljen. 

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.