Humle Fonders första månadsbrev! - februari 2021

2021-03-01

Välkomna till Humle Fonders första månadsbrev, som bjudit på storförvärv, fortsatt ”börsintroduktionsbonanza” kombinerat med inflations- och räntefrossa.

I höstas annonserade Atle att man förvärvar fonderna Humle Småbolagsfond och Humle Sverigefond från Söderberg & Partners. Fonderna togs över i början av januari och den 1 februari började jag, Petter Löfqvist, som ansvarig förvaltare.

För er som inte känner mig sedan tidigare har jag förvaltat svenska aktier och nordiska småbolag de senaste 13 åren och jobbat i finansmarknaden sedan 1998. Jag kommer senast från Danske Bank där jag de senaste tre åren fokuserat på hållbara småbolagsinvesteringar som ansvarig förvaltare.

Vi har nu nylanserat Humle Fonder med ett ytterligare fokus på hållbara svenska och nordiska bolag. Investeringsfilosofin att hitta de bästa värdedrivande bolagen ligger kvar. Min filosofi att investera i bolag som jag tror har förutsättningar att växa vinster genom kvalitet i ledning, strategi, marknadsposition rimmar väl med Humle Fonders tidigare historik, men jag har inlett en del förändringar som enligt min filosofi skall bidra till en än mer långsiktig hållbar avkastning.

Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare.

Marknad

Februari har bjudit på stora slag. Stockholmsbörsen är under februari upp 2,9 procent och under månaden har vi sett en relativ styrka hos småbolagen jämfört med de stora. Vi har återigen sett ett ryck i långräntor drivet av ökande inflationsförväntningar och detta har satt skräck i aktiekurserna bland tillväxtbolag och fastighetsbolag. Börsintroduktionerna fortsätter att vara brutalt övertecknade, riktade emissioner fylls upp och storaffärerna haglar. Marknaden är lynnig och de bolag som inte levt upp till högt ställda förväntningar har straffats extremt hårt.

Portfölj

Februari har ägnats åt att krypa under skinnet på de innehav som är nya för den nya ansvariga förvaltaren och att börja flytta portföljen för att få den att stämma överens med förvaltningsfilosofin.

Humle Småbolagsfond

Fonden har under februari stigit 3,2 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för fondens jämförelseindex 3,5 procent. På rullande 12 månader har fonden stigit 59,4 procent, jämfört med 34,4 procent för jämförelseindex. Under månaden har Crayon, QT Group och Bufab varit de starkaste bidragsgivarna till portföljen. Alla tre har gemensamt starka kvartalsrapporter i ryggen för Q4. QT Group och Crayon gav dessutom en guidning för 2021 som överraskade marknaden.

Vi har tagit in Addlife, Cint, Dometic, Exsistec, NP3 Fastigheter, Admicom (Finland) och Chemometec (Danmark) i portföljen och avyttrat Micro Systemation, Projektengagemang, Raysearch Laboratories.

Humle Sverigefond

Fonden har under februari stigit 2,6 procent. Under samma period var värdeutvecklingen för fondens jämförelseindex 2,9 procent. På rullande 12 månader har fonden stigit 27,4 procent, jämfört med 28,5 procent för jämförelseindex. Inga nya innehav i portföljen under månaden. Alfa Laval, Thule och Epiroc har varit de starkaste bidragsgivarna till portföljen under perioden.

Vi på Humle Fonder önskar er en trevlig start på våren.

I nästa månadsbrev utlovas lite mer kött på benen vad gäller innehaven i portföljerna, mer om marknadsutvecklingen och en djupdykning i något av de bolag som jag tycker sticker ut just nu.

Kika gärna in på vår nya hemsida för mer information om fonderna och kontinuerliga uppdateringar kring portföljerna samt teman som jag brinner för. www.humlefonder.se

Har ni några frågor eller vill träffa hos, är ni hjärtligt välkomna att höra av er.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.