Humle Fonder oktober 2024 – Rapportbonanza

2024-11-05

En oerhört kompakt rapportsäsong är nu nästan till ända. Vi kan väl konstatera att den svagare konjunkturbild som marknaden förväntat sig också i stort reflekteras i siffrorna för kvartalet.

Det vi ser i rapporterna är att den svaga konjunkturbilden bekräftas med negativ organisk tillväxt för många av de stora verkstadsbolagen. Samtidigt som konsumentnära bolag drabbas av en svagare köpkraft. I vanlig ordning har det varit stora rörelser på rapportdagar och vi konstaterar att marknaden belönar bolag där det finns en tydlighet kring vägen genom den konjunktursvacka som vi går igenom.

Vi har roat oss lite med att sätta samman lite statistik från småbolagsrapportperioden för Q3 fram till den sista oktober. Utifrån data från Bloomberg kan vi konstatera att medianbolaget i småbolagssektorn har missat marknadens omsättningsestimat med -1,0 procent, samtidigt som vinsten på sista raden har missat förväntningar med -6,1procent för medianbolaget. Samtidigt levererar medianbolaget en försäljningstillväxt om +2 procent jämfört samma kvartal för ett år sedan och vinsterna växer med 4,4 procent.

Även om vinstförväntningarna kommit ned under året har marknaden uppenbarligen på marginalen varit något för optimistisk vad gäller omsättningstillväxt och i vanlig ordning varit för optimistisk vad gäller bolagens vinstmarginal.

Medianbolaget är dock långt ifrån ytterligheterna. I tabellerna nedan presenterar vi de bolag som fått varmast och kallast mottagande av marknaden på rapportdagen. Vi kan konstatera att ett flertal av de bolag som överlevererade på rapportdagen har fortsatt överavkasta mot marknaden och det omvända gäller för bolag som svikit förväntningarna.

Nu blickar vi framåt mot ett händelserikt november där vi börjar med att bita på naglarna inför det amerikanska valet den 6 november. Om man får gissa blir det en stökig utdragen process innan vi har en vinnare.

Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder

Marknaden 

Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) minskade 4,0 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) minskade 5,4 procent. Hittills i år har OMXSGI ökat 10,8 procent medan CSRXSE ökat 10,3 procent. 

Månadens bolag – Admicom

Vi hälsar återigen Admicom välkommen till portföljen. Bolaget är ett mjukvarubolag noterat i Finland som erbjuder mjukvarulösningar till bygg och verkstadsindustrin, framförallt i Finland.

Bolaget har en extremt stark position inom sin nisch och har historiskt uppvisat en fantastisk tillväxt med höga marginaler. Bolaget gick in i väggen när finsk byggkonjunktur började falla under 2022 för att totalt haverera under 2024. Finsk byggaktivitet är på lägre nivåer än under 90-talet. Under denna period har bolaget fortsatt växa, även om tillväxttakten inte varit som innan 2021. Väldigt imponerande i en marknad där antalet anställda inom byggindustrin gått från 211 000 i juni 2021 till 176 500 i juni 2024 (Eurostat).

Under denna svaga period har bolaget vuxit omsättningen från 24.4 MEUR till 33.7 MEUR. Tittar man under huven vad denna tillväxt kommer ifrån så är 14.2 MEUR nya kunder som kommit till under denna extremt svaga period. Sedan har man inte varit immun mot att man tappar kunder. 8.7 MEUR har bolaget tappat i kundbortfall, varav en stor andel från rena konkurser. Under perioden har bolaget passat på att göra två förvärv och tagit kunder utanför den finska marknaden.

Värderingen av aktien har kommit ner rejält från de nivåer bolaget handlades på 2021. Investeringen i Admicom är en investering i att byggmarknaden kommer tillbaka i Finland vid något läge och en tro på att i ett sådant läge kommer marknadens förväntningar på tillväxten vara alldeles för låga. 

Humle Småbolagsfond 

Under månaden minskade fondens värde 5,4 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) minskade 5,4 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 36,2 procent och jämförelseindex ökat 34,7 procent.

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Lagercrantz för med en uppgång på 9 procent. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Lagercrantz, Bufab och Fortnox. De största negativa bidragen kom från Sagax, Sdiptech och Biotage.

Under månaden har Admicom tillkommit i portföljen.

Humle Sverigefond

Under månaden minskade fondens värde 4,9 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) minskade 4,0 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 31,9 procent och fondens jämförelseindex ökat 30,5 procent.

Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Bufab för med en uppgång på 5 procent. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Nordea, Bufab och ABB. De största negativa bidragen kom från Sagax, AtlasCopco och AAK.

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.