Börsras och ränterus: Vanskligt försöka tajma marknaden

Tullar och handelskrig skapar kraftig turbulens på världens börser, men öppnar samtidigt upp möjligheten att köpa bolag som blir billigare när värderingsmultiplarna faller snabbt. Det skriver Humles fövaltare Petter Löfqvist i en kommentar.
Liberation day blev kanske inte riktigt som Donald Trump tänkt sig. Handelskriget är nu ett faktum. Börsens dom så här långt är tung. OMXS30 index är i skrivande stund ner knappt 21% från den 18 februari. Småbolagsindex (Carnegie Small Cap Index) har klarat detta fall något bättre och är ”bara” ner 17%.
Fallen kommer som en reaktion på att tullar och uppblossande handelskrig har ökat risken för att USA går in i en recession, som en effekt av minskande efterfrågan på grund av ökande priser. Trump ångar på med den inslagna vägen och det känns som att marknaden försöker tvinga Trump att backa. Marknaden testar Trumps smärtgräns utan att han viker en tum.
Det är sinnessjuka intradagrörelser, där vi den 7 april såg en öppning på NASDAQ ner 4,9%. Därefter kom rykten om en 90 dagars förskjutning av införande av tullar och börsen steg nästan 10% inom loppet av 45 minuter. Detta rykte dementerades, varpå NASDAQ föll tillbaka 6,3% (Bloomberg, 2025). Ett sådant mönster kommer vi fortsätta se framåt med stora rörelser upp och ner. Det är räntemarknaden som styr. Marknaden börjar tappa förtroendet för amerikanska obligationer och vi har sett stora rörelser uppåt på amerikanska räntor.
Vem säljer? Är det kineserna som dumpar amerikanska statspapper för att skaffa sig fördelar i handelskriget? Är det hedgefonder som tvingas sälja obligationer för att täcka marginalkrav? Ryktena är massiva i marknaden och osäkerheten är dessvärre påtaglig därute och i väntan på mer klarhet kommer vi fortsätta se stora rörelser.
Men småbolagen då. Varför klarar de sig bättre?
Det handlar förmodligen om geografisk exponering och räntekänslighet. För att generalisera får du i småbolagsindex en större exponering mot Norden och Europa. Bland de bästa aktierna under perioden hittar vi micro cap-bolaget och gym-kedjan Actic med liten eller ingen koppling till tullar eller räntan.
På sektornivå återkommer samma tema. Kommunikationstjänster, konsumentvaror och fastighetsbolagen klarar sig väsentligt bättre än småbolagsmarknaden även om alla dessa sektorer är ner. Fastighetssektorn har jag talat om tidigare som en sektor som under våren har kommit ner av fel anledning, amerikanskt ränteuppställ. En sektor som har städat klart i balansräkningar, skrivit ner värden på fastigheterna, förväntas generera bra med kassaflöden för året och värderas till en historisk rabatt. När vi nu sett att räntan återigen kommit ner på grund av ökad recessionsoro i USA har denna sektor gynnats. Den är fortfarande billig och helt skyddad från handelskrig (i alla fall om vi inte får global recession).
Den största sektorn i småbolagsindex är verkstad (Industrials) som står för ungefär 30% av det totala värdet. Inom denna sektor ser vi stor avkastningsskillnad. Det finns en handfull bolag som genererat en positiv avkastning under perioden. Norva24 (bud), Mildef (försvar), Lammhult (möbler – 5% exponering utanför Europa), Infrea (infrastrukturtjänster i Sverige), Wise Group (human resources konsult). Medan bland förlorarna hittar man Munters (51% USA försäljning), Powercell (bränsleceller), Hexatronic (kablar och tillbehör 37% USA), Electrolux Professional (25% USA).
Källa: Bloomberg 2025
Miljön skapar möjligheter att faktiskt göra en del förändringar i portföljen. Möjligheten att köpa bolag som blir billigare när värderingsmultiplarna faller snabbt. Alla aktier kommer inte att gå till 0 och min erfarenhet är att när vi träffar botten kommer den första veckan att präglas av ett junk rally där de bolag som fallit mest också studsar mest.
Om man ska döma av historien så brukar småbolagen återhämta sig väsentligt snabbare än de stora bolagen. Det skedde efter IT-bubblan, finanskrisen och efter Covid. Vinstförväntningarna för de mindre bolagen för 2025 och 2026 såg för ett par veckor sedan mer attraktivt ut för de mindre bolagen jämfört med de stora, och vid det läget var också värderingarna i linje med varandra.
Osäkerheten framåt ligger i hur detta handelskrig kommer påverka vinstförväntningarna. Med tanke på att småbolagssegmentet är mindre påverkat av handelskrig finns det möjlighet att tro att det finns förutsättningar att de mindre bolagen ska klara sig bättre. I det fallet finns det fundamentalt värde och momentum att spela om återhämtningen i marknaden kommer fort.
Källa: Bloomberg 2025
Vad vill vi säga med detta extrainsatta brev?
Självklart förstår vi oron för de som har eller är investerade i marknaden i skrivande stund. Vi är människor och när det blir oroligt kan vi lätt gripas av panik och fatta hastiga beslut, som exempelvis hoppa in och ur marknaden för att vi tror vi kan överlista och tajma marknaden.
Nedan graf visar på ett sådant exempel. Där ser vi tydligt vilken historisk avkastning man hade uppnått om man varit investerad i småbolagsmarknaden sedan 2001 fram till idag. Tre olika scenarion; ett utfall där man lyckats undvika de 10 sämsta dagarna sedan 2001 vilket resulterat i en 3000% avkastning. Hur stor sannolikhet är det att lyckas med det tror ni?
Sedan har vi motsatta utfallet att man missar de 10 bästa dagarna sedan 2001 och tämligen den med högre sannolikhet att man faktiskt missar om man hoppar in och ur marknaden. Då blir det verkligen tydligt hur mycket avkastning man potentiellt går miste om i det fall man istället sitter kvar och är investerad i marknaden utan att hoppa in och hur.
Även om det är jobbigt som småbolagsförvaltare att bli påverkad av marknaden just nu, så är jag också tacksam för att behöva vara fullinvesterad hela tiden för att inte missa när marknaden vänder och pricka de bästa börsdagarna.
Källa: Bloomberg 2025
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.